Tévhitek a márkáról és a márkaépítésről 1. rész

„A márkaépítés drága, csak a nagy cégek tudnak rá költeni.”

  Nem drága. Persze mindent lehet drágán művelni, de a könyvem nem a multiknak szól, akik számolatlanul költik a pénzt óriásplakátra és TV-reklámra. (Bár az Adidas bejelentette, hogy többet nem hirdetnek TV-ben, csak digitális csatornákon.)

  A könyvemben olyan módszereket, stratégiát mutatok, amelyeket kis cégek is tudnak alkalmazni, sőt induló vállalkozók is. Alapvetően a szemléletet mutatja be a könyv – ez pedig nem kerül pénzbe –, valamint olyan eszközöket, amelyek kis költségvetéssel is hatékonyan működnek.

  „Nem akarok nagy céget, ezért nem kell márkát építenem.”

  Hogy mekkora céget szeretnél, az nem a márkaépítésen múlik, hanem a Te céljaidon és kompetenciádon. Ma már az egyszemélyes vállalkozásnak is szüksége van márkára, amivel foglalkozni kell ugyanúgy, mint egy nagy nemzetközi branddel. Csak az eszközök, a módszerek és a csatornák változnak. Persze nem kötelező a márkaépítés, de idővel le fogsz maradni az erős márkák mögött, rosszabb esetben „noname” leszel. Továbbá mások akkor is építik a márkádat, ha Te nem foglalkozol vele: jót vagy rosszat mondanak Rólad – csak ez nagyon könnyen torz lehet, ami a vállalkozásodnak nem tesz jót.

  „Hogy lehet egy márka erős, ha még nem hallottam róla? A márka akkor erős, ha mindenki ismeri, nem?”

  Nos, nem feltétlenül. A kisvállalkozói márkaépítés arról szól, hogy elsősorban a célközönséged szemében legyél erős márka. De ellenpéldát is tudok hozni: az SAP egy nagyon erős márka, a világ egyik legnagyobb vállalata, ha azonban nem tudod, hogy mi a vállalatirányítási rendszer, akkor valószínűleg nem is hallottál róla. Vagy csak ismerős a logó, de nem tudod, mi az. Amint szükséged lesz ilyen rendszerre, hallani fogsz az SAP-ról és megtapasztalod, milyen egy piacvezető erős márka.

  Hallottál az Indomie márkáról? Nem? Pedig a világ 8. legkeresettebb márkája az FMCG (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) piacán.2 Indonézia vezető tésztamárkája, amely már Törökországban is kapható. A saját piacán és célközönségében ismert és erős márka.

  Például egy gluténmentes termékeket készítő márkának első körben értelemszerűen csak a gluténérzékeny célcsoportot kell megfognia, az ő szemükben kell kivívnia az erős márka státuszát. Indulásnál nincs szükség arra, hogy mindenki ismerje a márkát – nincs erre se pénz, se energia. Később már terjeszkedhet a márka olyan célközönség irányába, amely például ajándékot keres egy gluténérzékeny barát számára. Itt már rengeteget fog számítani a márkapercepció is.

  Ha velünk tartanál, ha szabadon szeretnél vállalkozni, gyere a Brandship közösségbe, ahol szakmailag is támogatunk!